Ryż biały europejski to niezwykle popularna i uniwersalna odmiana białego ryżu długoziarnistego. Obłuszczony i wypolerowany ryż biały europejski charakteryzuje się niską zawartością ziaren kredowych, co pozytywnie wpływa na konsystencję produktu po ugotowaniu. Ugotowany ryż nabiera łagodnego aromatu, a jego neutralny i delikatny smak sprawia, że doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, warzywnymi, owocami morza oraz świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, sałatek i lekkich przystawek. Produkt posiada niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukrów.
– niska zawartość tłuszczu
– nie zawiera cukrów
– europejskie uprawy
– uniwersalna odmiana
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g | na porcję* |
Wartość energetyczna | 1516 kJ / 357 kcal | 761 kJ / 179 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 0,9 g | 0,5 g |
-kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 0,1 g |
Węglowodany, w tym: | 79,0 g | 39,5 g |
-cukry | <0,5 g | <0,5 g |
Błonnik | 0,7 g | 0,4 g |
Białko | 7,9 g | 4,0 g |
Sól | <0,01 g | <0,01 g |
Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 130 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Ryż biały długoziarnisty
W tej chwili brak najlepiej sprzedających się